The distance between the two stations is 784 km from these stations two trains left at the same time to meet each other, they met after 8 hours find the speed of each train if the speed of the first is 10 km / h more than the speed of the second.
Let’s write down the solution of the problem by the arithmetic method according to the actions with the questions.
1) What is the speed of the convergence of trains, if they passed 784 km towards each other in 8 hours?
784: 8 = 98 (km / h) speed of convergence of trains.
2) What would be the speed of the convergence of trains if they went at a slower speed?
98 – 10 = 88 (km / h).
3) What is the speed of the second train?
88: 2 = 44 (km / h).
4) What is the speed of the first train?
44 + 10 = 54 (km / h).
(784: 8 + 10): 2 = 54 (km / h);
54 – 10 = 44 (km / h).
Answer: 54 km / h speed of the first train, 44 km / h speed of the second train.
The problem can be solved by the algebraic method (x + 10 + x) * 8 = 784.
One of the components of a person's success in our time is receiving modern high-quality education, mastering the knowledge, skills and abilities necessary for life in society. A person today needs to study almost all his life, mastering everything new and new, acquiring the necessary professional qualities.