A fast train with a speed of 70 km / h left the railway station at 12 o’clock. A freight train was sent in the same direction

A fast train with a speed of 70 km / h left the railway station at 12 o’clock. A freight train was sent in the same direction 3 hours earlier from the same station. At 16 o’clock the fast train caught up with the freight train. Find the speed of a freight train.

To solve the problem, we first find the time it took for the fast train to catch up with the freight train.
To do this, we subtract the departure time from the meeting time:
We get:
16 – 12 = 4 hours.
We find the time of a freight train en route.
To do this, add the difference to the time of the fast train.
We get:
4 + 3 = 7 hours.

Find the distance covered by the fast train in 4 hours.
To do this, its speed should be multiplied by the travel time.
We get:
4 * 70 = 280 kilometers.

Find the speed of a freight train.
280/7 = 40 km / h.

One of the components of a person's success in our time is receiving modern high-quality education, mastering the knowledge, skills and abilities necessary for life in society. A person today needs to study almost all his life, mastering everything new and new, acquiring the necessary professional qualities.