# In the first 3 hours the bike rode at a speed of 15 km / h and for the next 2 hours

In the first 3 hours the bike rode at a speed of 15 km / h and for the next 2 hours at a speed of 10 km / h, which is equal to the average speed of a cyclist.

Let’s find the distance the cyclist traveled in the first 3 hours.
According to the condition of the problem, in the first 3 hours the cyclist traveled at a speed of 15 km / h, therefore, in the first 3 hours the cyclist traveled 3 * 15 = 45 km.
Find the distance the cyclist traveled for the next 2 hours.
According to the condition of the problem, the cyclist traveled at a speed of 10 km / h for the next 2 hours, therefore, in the next 2 hours the cyclist traveled 2 * 10 = 20 km.
Therefore, in just 5 hours the cyclist traveled 45 + 20 = 65 km and the average speed of the cyclist is 65/5 = 13 km / h.
Answer: The average speed of a cyclist is 13 km / h.

One of the components of a person's success in our time is receiving modern high-quality education, mastering the knowledge, skills and abilities necessary for life in society. A person today needs to study almost all his life, mastering everything new and new, acquiring the necessary professional qualities.